Κουνούπια μπορούν να βρεθούν παντού, είτε εντός της οικίας μας, είτε στο μέρος που επιλέγουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές! Ακόμα και εάν δεν τα αντιληφθούμε, θα κάνουν εκείνα αισθητή παρουσία τους εφόσον θα έρθουν για να μας τσιμπήσουν!
Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και η συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα είναι ορισμένοι από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αυξημένη παρουσία παρασίτων σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μάθαμε για τις θανάσιμες συνέπειες που μπορεί να έχει το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Στο ακόλουθο πίνακα, τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου για το διάστημα 2010-2018, όπως καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.Ε.ΕΛ.Π.ΝΟ), στην έκθεση εντομολογικής επιτήρησης για το 2018.
Η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, είναι πάντα πιθανή και αναμενόμενη, ως εκ τούτου είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε τακτικά και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης!
Γενική ενημέρωση για τα κουνούπια
Τα κουνούπια λειτουργούν ως διαβιβαστές ιών. Ανήκουν στην τάξη των Διπτέρων. Κυριότερα γένη είναι τα Culex, Aedes και Anopheles. Τα κουνούπια είναι υδρόβια, δηλαδή χρειάζονται νερό για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου. Είναι ολομετάβολα (υφίστανται πλήρη μεταμόρφωση). Τα στάδια ανάπτυξής τους είναι το αυγό, η προνύμφη, η νύμφη και το ακμαίο. Στα 3 πρώτα στάδια (αυγό, προνύμφη, νύμφη), ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος μέσα στο νερό. Στο 4ο στάδιο το ενήλικο έντομο (ακμαίο), εξέρχεται από το νερό και έχει τη δυνατότητα πτήσης. Τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε τους ανθρώπους επειδή χρειάζονται και αίμα, ως πηγή πρωτεϊνών, για την παραγωγή των ωών τους.
Συμπερασματικά, τα κουνούπια βρίσκονται και αναπτύσσονται σε περιοχές όπου υπάρχει έστω και ελάχιστο νερό. Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης τους (ακμαίο), τα ενήλικα θηλυκά μας τσιμπάνε για να καλύψουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνη !
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι καταρτίζουν ετησίως προγράμματα για τον έλεγχο και πληθυσμό των ακμαίων. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ως ιδιώτες και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εντός της οικίας μας, προκειμένου να προστατευτούμε και να συμβάλλουμε θετικά στον έλεγχο των πληθυσμών!
Ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης, είναι η μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών, και η παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ κουνουπιών και ανθρώπων.
Ως πρώτο βημα λοιπόν, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Στην ακόλουθη φωτογραφία, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά σημεία.
Μέτρα οικιακής και ατομικής προστασίας
Εξίσου σημαντικό όμως είναι να λαμβάνονται προληπτικά τα μέτρα οικιακής και ατομικής προστασίας. Παρακάτω λίστα με 8 σημαντικά μέτρα οικιακής προστασίας & 4 σημαντικά μέτρα ατομικής προστασίας.
8 σημαντικά μέτρα οικιακής προστασίας
1. Κάλυψη αγωγών εξαερισμών βόθρων με σίτα
2. Τοποθέτηση φίλτρων καθαρισμού σε συντριβάνια και πισίνες
3. Κατασκευή κήπων με καλό σύστημα αποστράγγισης
4. Τοποθέτηση σίτας σε φεγγίτες, παράθυρα κτλ
5. Απομάκρυνη στάσιμων νερών, καθαρισμός βόθρων
6. Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, και φυλλωσιών (καταφύγιο ακμαίων)
7. Απομάκρυνη παλαιών ελαστικών
8. Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε ανάποδα
4 σημαντικά μέτρα ατομικής προστασίας
1. Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
2. Επάλειψη εντομοαπωθητικών στο δέρμα και στα ρούχα (Χρήση σκευασμάτων βάσει οδηγιών)
3. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση ιδρώτα
4. Χρήση κουνουπιέρας για τα βρέφη
Video
Δείτε το ακόλουθο σύντομο βίντεο και ενημερωθείτε για τα κουνούπια.
Η προσέγγιση της Agrologika
Οι απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου είναι αυξημένες, ειδικά σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας ζωής. Η επιτυχή υλοποίηση εργασιών απεντόμωσης & μυοκτονίας, προϋποθέτει υπευθυνότητα, εμπειρία, τεχνογνωσία και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Σκοπός μας είναι αφενός η καταπολέμηση των παρασίτων στόχων, αφετέρου η κατάρτιση πλάνου διαχείρισης για τον περιορισμό ή/και τον αποκλεισμό πιθανότητας μελλοντικών προσβολών. Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε μεθοδικά, αναγνωρίζουμε τα σημεία αναπαραγωγής σε ένα χώρο και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ενημερώνουμε για τα ευρήματα και συστήνουμε τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν.
Καταγράφονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι απαιτήσεις του σημείου εφαρμογής. Στη συνέχεια καταρτίζεται πλάνο ενεργειών. Κατά την εκτέλεση των εργασιών, σύμφωνα με την πολιτική ποιότητας της Agrologika τηρούνται πρωτόκολλα που διασφαλίζουν την Αποτελεσματικότητα, την Υγιεινή & Ασφάλεια, και την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Επικοινωνήστε μαζί μας, κλείστε ραντεβού και λάβετε υπεύθυνες απαντήσεις!
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Σύνταξη άρθρου
Λάμπρου Γιώργος, Γεωπόνος ΓΠΑ
Email: glamprou@agrologika.com