top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAgrologika

Εγκύκλιος Υπ. Υγείας: Βασικές υγειονομικές απαιτήσεις των λιμένων/σημείων εισόδου της χώρας



Ο αναθεωρημένος Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός (ΔΥΚ), ο οποίος κυρώθηκε στη χώρα μας με τον Ν. 3991/2011 (σχετ.3), προβλέπει τις υγειονομικές απαιτήσεις για τις πύλες εισόδου μιας χώρας, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος και μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων. Οι απαιτήσεις του ΔΥΚ όσον αφορά το βασικό δυναμικό (προσωπικό, εγκαταστάσεις, κτιριακές υποδομές, κλπ.) πρέπει να πληρούνται ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση ή την ανακοίνωση πανδημίας ή άλλου έκτακτου περιστατικού διεθνούς εμβέλειας.


Σκοπός της υπ' αριθμό πρωτοκόλλου Δ1α/Γ.Π.οικ. 25495/03.05.2023 εγκυκλίου με θέμα: «Βασικές υγειονομικές απαιτήσεις των λιμένων - πυλών εισόδου της χώρας για την ετοιμότητα και ανταπόκριση έναντι κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων», είναι η υπενθύμιση της ανάγκης προετοιμασίας και ετοιμότητας για την ανταπόκριση των Υγειονομικών Αρχών των πυλών εισόδου της χώρας (λιμένες) και συγκεκριμένα των τμημάτων Υγειονομικών ελέγχων/Υγειονομείων λιμένων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την διαχείριση συμβάντων δημόσιας υγείας επί των πλοίων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με λοιμώδη νοσήματα όπως κρούσματα γαστρεντερίτιδας, γρίπης, COVID-19).


Οι κίνδυνοι δημόσιας υγείας περιλαμβάνουν:

  • λοιμώδη νοσήματα,

  • διαβιβαστές ή προσβολή από αυτούς (Διαβιβαστής είναι ο οργανισμός φορέας (συνήθως αρθρόποδο) ο οποίος μεταδίδει το παθογόνο από έναν ξενιστή σε έναν άλλο, όπως είναι τα κουνούπια, άλλα επιβλαβή έντομα ή/και τα τρωκτικά)

  • περιβαλλοντικά συμβάντα με επίπτωση στην δημόσια υγεία και πιθανή διεθνή εξάπλωση (π.χ. ανθυγιεινές συνθήκες, μολυσμένο νερό έρματος)

  • συμβάντα χημικών κινδύνων

  • συμβάντα ραδιενεργών κινδύνων

  • συμβάντα άγνωστης προέλευσης


Κάθε λιμάνι πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης βασισμένο στο εκάστοτε δυναμικό του και λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ κινδύνου του λιμένα.


Κατεβάστε την εγκύκλιο


Βασικές υγειονομικές απαιτήσεις των λιμένων - πυλών εισόδου της χώρας για την ετοιμότητα κ
.
Download • 896KB


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page