top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAgrologika

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας για τους κοριούς

Το Υπουργείο Υγείας, εξέδωσε στις 18/12/2023, την υπ' Αριθμ. Πρωτ. Δ1γ/Γ.Π/οικ.67071 εγκύκλιο με θέμα «Λήψη μέτρων προστασίας/αντιμετώπισης αρθροπόδων Υγειονομικής σημασίας (κοριοί)» (Δείτε το σχετικό Link).


Όπως αναγράφεται στην εγκύκλιο, η Υπηρεσία θεώρησε αναγκαία την ορθή ενημέρωσή και τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής τους έχοντας στόχο τόσο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κατόπιν των σχετικών δημοσιευμάτων περί παρουσίας εντόμων υγειονομικής σημασίας (κοριοί) σε ξενοδοχειακές μονάδες.


Τι είναι οι κοριοί

Οι κοριοί είναι βαδιστικά έντομα που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Από τα 92 είδη που έχουν, καταγραφεί, δύο είναι τα πιο συχνά, τα οποία προκαλούν τσιμπήματα στον άνθρωπο.



Εικόνα1.Κοριοί

Δεδομένου ότι οι κοριοί μοιάζουν σε μέγεθος με έναν κόκκο φακής και έχουν περίπου το πάχος μιας πιστωτικής κάρτας, μπορούν να κρυφτούν σε πολλά μικρά σημεία (ισχύει ο κανόνας ότι «αν μια ρωγμή χωράει μια πιστωτική κάρτα, μπορεί να κρύψει έναν κοριό»). Οι κοριοί μπορούν να κρυφτούν σε πολλά και ποικίλα μέρη.  Προτιμούν ήσυχες, σκοτεινές και «διακριτικές» περιοχές για να κρύβονται, κυρίως στα δωμάτια όπου οι άνθρωποι παραμένουν περισσότερη ώρα (κρεβατοκάμαρες, σαλόνια καθιστικά, καθίσματα πλοίων κτλ). Για τον λόγο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης είναι να ληφθεί μέριμνα για την εξάλειψη των οπών, ρωγμών, των χαραμάδων και οποιουδήποτε ανοίγματος μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου ή σημείο συνάθροισής τους.



Η προσέγγιση της Agrologika

Οι απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου είναι αυξημένες, ειδικά σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας ζωής. Η επιτυχής υλοποίηση εργασιών απεντόμωσης & μυοκτονίας, προϋποθέτει υπευθυνότητα, εμπειρία, τεχνογνωσία και περιβαλλοντική ευαισθησία.


Σκοπός μας είναι αφενός η καταπολέμηση των κοριών, αφετέρου η κατάρτιση πλάνου διαχείρισης για τον περιορισμό ή/και τον αποκλεισμό πιθανότητας μελλοντικών προσβολών. Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε μεθοδικά, αναγνωρίζουμε τα σημεία αναπαραγωγής κοριών σε ένα χώρο και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σας ενημερώνουμε για τα ευρήματα και για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του κινδύνου παρουσίας κοριών στο χώρο σας.


Αρχικά καταγράφονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι απαιτήσεις του χώρού, όπου έχει εντοπιστεί η παρουσία κοριών. Στη συνέχεια καταρτίζεται πλάνο ενεργειών για την καταπολέμηση των κοριών.


Τηρούνται πρωτόκολλα κατά την εκτέλεση των εργασιών, σύμφωνα με την πολιτική ποιότητας της Agrologika, που διασφαλίζουν την Αποτελεσματικότητα, την Υγιεινή & Ασφάλεια, και την Προστασία του Περιβάλλοντος.


Κατεβάστε την εγκύκλιο

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας για τους κοριούς
.pdf
Λήψη PDF • 4.00MB



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page